Лазаревац одао почаст хероју са Кошара Саши Иванковићу

На данашњи дан 16. априла 1999. године, на Кошарама, у рејону Маја Главе, херој из Вреоца, Саша Иванковић, војник 125. мтбр Војске Југославије је нестао. Имао само 20 година, а оно што његови другови из војске причају је, да је био је тих, честит, нормалан момак – веома храбар. Сашини посмртни остаци никад нису пронађени, он се до 2009. године водио као нестао када је званично проглашено да је настрадао. 

У присуству Сашиних сабораца, старешина и гостију, на гробљу Црне Међе положени су венци, одржани помен и парастос. У главној лазаревачкој улици освећен је и уз пригодан програм откривен мурал овом српском јунаку.

У преподневним часовима, пријем за Сашине старешине и саборце организовао је председник Градке општине Лазаревац Бојан Стевић.

Стевић је овом приликом изјавио  да му је огромна част што је могао да прими војнике који су се борили на Косову у бици на Кошарама и додао да ће општина уз подршку Града Београда ове године посветити једну улицу у Лазаревцу Саши Иванковићу.

Председник ГО Лазаревац је такође овом приликом напоменуо ће на територији наше општине бити постављена и спомен обележја посвећена  људима који су настрадали на Косову и Метохији и Кошарама, али да ће заслужена признања у виду назива улица и спомен обележја добити и наша два суграђанина из Брајковца који су настрадали у Хрватској деведесетих година.

Борац са Кошара и припадник 125. Моторизоване бригаде  Иван Ранковић, са изузетно великом  тугом у гласу рекао је да се откривањем мурала Саши Иванковићу небеском хероју наставља сећање на те јунаке који су животе оставили на Кошарама.

“Пре 22. године погинуо је наш суграђанин Саша Иванковић, момак који је својим животом бранио нашу отаџбину, један од 108 небеских хероја који су остали на вечној стражи на Кошарама.”

Пуковник Љубинко  Ђурковић,  командант  одбране Кошара истакао је значај данашњег дана. “Оно што могу без патетике данас да кажем, као човек сам захвалан председнику општине Бојану Стевићу и свима који су дали допринос на обележавању овог значајног датума. Највећи би грех био да заборавимо херојска дела Саше Иванковића. Ми на овај начин данас продужавамо сећање будућим генерацијама, спајамо култ историје и непобедивости српског војника и слободарске традиције.”

Мурал су осликали лазаревачки уметници Тамара Митровић и Владимир Петровић, на иницијативу Удружења грађана “Центар за едукацију и мотивацију” и Месне заједнице Вреоци. У програму су учествовали ученици МШ “Марко Тајчевић”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *