IAIM масажа коју бебе воле

Додир је чуло које се развија још у првим недељама бебиног живота. Ово чуло је најразвијеније на рођењу и представља чврсту основу на којој се гради бебин даљи раст и развој. Увидевши значај раног, благотворног додира, Вимала Меклур је осмислила програм масаже за бебе IAIM (International Association of Infant Massage).

Од недавно, обуке за масажу беба се одвијају и у Лазаревцу. Обуку води Зорана Шкара, мастер логопед, Марте Мео практичар и сертификовани ИАИМ инструктор за масажу беба.

IAIM програм намењен је свим родитељима и бебама узраста 0-12 месеци, као и деци са сметњама у развоју узраста до 7. године. Покрети су прилагођени сваком делу тела. Модификовани, могу се користити и на каснијим узрастима. Важно је напоменути да је родитељ/старатељ тај који масира бебу, док инструктор демонстрира покрете на лутки. Ова масажа не представља терапију него интеракцију, током које се остварује чвршћа повезаност између родитеља и бебе.

Истраживања, као и искуства родитеља, указују да програм за масажу беба може да понуди још многе бенефите, као што је:

-Стимулација нервног, имуног, дигестивног, респираторног, циркулаторног система, укључујући и координацију.

-Масажом помажемо беби да се ослободи гасова, болова услед раста зубића или грчева.

-Стимулишемо бебин говорно-језички развој, пажњу, имитацију.

-Релаксација, која већину људи асоцира на масажу, подразумева квалитетнији сан бебе, мање плакања и саморегулацију, смањење мишићне напетости и редукцију хормона стреса.

Постоје бенефити и за саме родитеље. Поред квалитетно проведеног времена са бебом, родитељи уче да препознају сигнале које беба шаље. На тај начин се унапређују родитељске вештине и повећава самопоуздање родитеља. Обука је посебно значајна за очеве и пружа им прилику да надокнаде природну предност коју имају мајке.

Масажом наших беба стварамо здравије друштво у ком влада емпатија и толеранција.

Обука коју спроводи у Лазаревцу Зорана Шкара спроводи се кроз пет часова уз присуство једног или оба родитеља и бебе, једном недељно и може се спроводити индивидуално или групно. Сваки час се састоји из три дела: пракса, теорија и дискусија. Обуке се одвијају у просторијама вртића „Ива и Маша“ и полазницима је обезбеђен штампани материјал, уље и диплома о завршеној обуци.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *