Европски покрет обележио Дан Европе

Поводом Дана Европе у лазаревачкој Библиотеци „Димитрије Туцовић“ Европски покрет у Србији организовао је панел-расправу на тему „Србија у Европскиј унији – pro et contra“.

Своје ставове и излагање о придруживању Србије Европској унији, о лицу и наличју евроинтеграције, као и утицају САД и Русије на глобалном нивоу износили су проф. др Милорад Ђоковић, политиколог, Бранислав Аночић, пуковник у пензији и Ратко Вукелић, историчар.

У опсежном предавању Ђоковић је говорио о историји Европске уније, али и о бројним препрекама које се постављају пред Србију на њеном путу ка европским интеграцијама, утицају политике и геополитичких интереса великих сила. С друге стране, Ратко Вукелић, наводећи да је евроскептик, указао је на негативне појаве у Европи у којој се све више губи демократски капацитет и национални идентитет њених чланица.

Бранислав Аночић је изнео мишљење да се у Европи потцењује 9. мај Дан победе над фашизмом и да је питање да ли Европска унија искрено жели да види Србију као своју чланицу, јер се њој стално постављају уцењивачки захтеви, међу којима је и признање Косова као независне државе.

Европски покрет у Србији основан је 1992. године са мисијом залагања за мирну, демократску и потпуну европску интергацију модерне Србије у Европску унију. Организација је заснована на чланству, с пројектним финансирањем, која наставља да се шири и да окупља проевропски оријентисане појединце и организације, посвећене европским вредностима.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *