Државном церемонијом обележена 106. годишњица Колубарске битке

Представници Владе Републике Србије, Војске Србије, борачких удружења и општине Лазаревац положили су данас венце у крипти Храма Светог великомученика Димитрија и на Споменик српском ратнику поводом обележавања 106. годишњице Колубарске битке.

Централна државна церемонија започета је парастосом, а након интонирања државне химне пристутнима се обратио председник лазаревачке општине Бојан Стевић који је рекао да обележавањем ратних победа жртве наших предака неће бити заборављене. Он је додао да ће општина помоћи изградњу музеја посвећеном Колубарској бици уз благослов владике Јована.

Неговањем сећања на ратне хероје и невине жртве штитимо их од историјског заборава, рекао је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор. „Налазимо се испред ове величанствене спомен-костурнице како бисмо се сетили великих јунака и великих жртава које су обележиле Колубарску битку… Данашњи дан не треба да буде једина прилика када се окрећемо том тешком и славном раздобљу из наше пролости. Наша је дужност и одговорност да негујмо сећање на њих, али и истрајемо у грађењу друштва заснованом на вредностима и идеалима хуманизма и ненасиља“, рекао је Капор.

Колубарска битка завршена је 15. децембра и она је била највећа коју је српска војска водила у Првом светском рату.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *