Донација ЕУ Лајковцу за Мобилни тим за инклузију Рома

Лајковац је један од 30 градова који имају формиране мобилне тимове за инклузију Рома и којима је Европска унија донирала аутомобил ради лакшег функционисања. Возила „Фиат Типо“ и рачунаре донирани су у оквиру Програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који реализује Стална конференција градова и општина, а главни корисник је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

На свечаном уручењу аутомобила и рачунара 11. марта у Београду општину Лајковац представљали су председник Андрија Живковић и заменик председника Ненад Џајевић. Свечаности су присуствовали шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић и државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је овом приликом да ће додела аутомобила и рачунара мобилним тимовима који се баве инклузијом Рома омогућити боље и лакше остваривање услуга намењених ромској заједници. „Те услуге односе се на социјалну заштиту, здравство, запошљавање и друге области. А возила ће представницима локалних самоуправа пружити прилику да посете и оне припаднике ромске заједнице који живе у веома удаљеним местима. До сад смо у овој области обезбедили 1,4 милиона евра, а у будућности планирамо и додатних 20 милиона евра “, рекао је Фабрици. Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић истакао је да су мобилни тимови за инклузију Рома прави пример како искуства Европске уније у тој области можемо да пренесемо у Србију.

Мобилни тимови за инклузију Рома су општинска (градска) радна тела, формирана у циљу јачања сарадње између локалних институција и ромске заједнице. Мобилни тимови организују посете ромским насељима и координисану подршку појединцима и породицама.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *