Додељени станови социјално угроженим породицама из Лазаревца

Одређени број породица које су живеле у баракама РБ “Колубара” у Великим Црљенима након поплава и трајног оштећења ових брвнара привремено су биле смештене у СРЦ “Колубара”, а након тога у експроприсаним кућама. 
Донацијом Швајцарске фондације “Swiss Solidarity” и швајцарске организације “HEKS-EPER” уз помоћ хуманитарне организације “ЕHO” из Новог Сада изграђено је шеснаест стамбених јединица за најугроженије.
 
Град Београд је земљиште у својој својини на коме су изграђена четири приземна објекта са шеснаест социјалних станова уступио на коришћење ГО Лазаревац. Градска општина Лазаревац извршила је инфраструктурно опремање парцеле док је “EHO” обезбедила финансијска средства и висини од 49,4 милиона динара. Станови су власништво Града Београда тј. ГО Лазаревац, а са корисничким породицама склопљени су уговори о њиховом коришћењу.
У зависности од броја чланова породице додељени су и станови корисне површине од 23, 36 и 49 квадрата. Корисници неће плаћати закуп, али су у обавези да плаћају текуће трошкове и одржавају хигијену станова и објеката.
Поред овог пројекта “EHO” је у склопу пројекта “Рехабилитација кућа заснована на потребама социјално угрожених породица које су биле погођене поплавама у Србији” , пружила помоћ у грађевинском материјалу и стручном надзору за 122 породице из Лазаревца да би унапредиле услове становања који су били погоршани услед поплава у мају 2014. Овај пројекат финансијски су подржале швајцарска фондација “Swiss Solidarity”, швајцарска агенција за развој и сарадњу и швајцарска организација “HEKS-EPER”.
 
На свечаној церемонији доделе кључева о значају пројекта присутнима су говорили Роберт Бу, извршни директор Екуменске хуманитарне организације Србије, Анђела Елвигер,пројектни менаџер “HEKS-EPER”, Урсула Лаубли Куензи,директорка швајцарске канцеларије за сарадњу као и председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић и градоначелник Града Београда Синиша Мали. Они су овом приликом члановима 16 социјално угрожених породица пожелели дуг и срећан живот у новим становима.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *