Дебата о искуствима Румуније у ЕУ

Европски покрет у Србији организовао је трибину „Питај ме било шта о Румунији у ЕУ“, са гостом из Румуније, Константином-Александруом Мандом, из Румунског академског друштва РАС. Разговор је водио др Владимир Међак, потпредседник Европског покрета у Србији, а публика је имала прилику да гостима директно поставља питања.

Дебата која је одржана у просторијама кафића „Велики Гинко“ грађанима је приближила европске интеграције из перспективе грађана Румуније, земље која предњачи у економском расту и борби са високом корупцијом у Европи. Ова дебата део је пројекта „EnlargEUrope” чији је циљ да допринесе бољем разумевању и промоцији значаја проширења Европске уније кроз повезивање различитих искустава и доживљаја садашњих и будућих грађана ЕУ.

Румунска привреда је у првом кварталу 2019. године порасла за пет процената, подстакнута растом домаће потрошње који је омогућило повећање плата. Ове године је, према процени Европске комисије, румунска економија порасла за 3,3 посто. На овом нивоу, Румунија ће остати једна од економија с најбржим растом БДП-а у региону.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *