Да ли су станови у Лазаревцу скупи?

Недавно је Републички завод за статистику објавио извештај о просечним ценама станова у новоградњи у првом полугодишту 2021. године у Републици Србији. Извор података за ову публикацију био је Регистар цена непокретности који води Републички геодетски завод (Катастар). Посебну пажњу привукле су просечне цене станова у београдским општинама. Према тим подацима, просечна површина новоизграђеног стана у Лазаревцу је 51 m², а просечна цена за квадратни метар стана у Лазаревцу износила је 105.343 динара, о чему више можете сазнати овде.

То је био повод да о ситуацији на локалном тржишту некретнина разговарамо са Тањом Танасијевић из Агенције за некретнине La Casa из Лазаревца.

Како коментаришете тренутне цене станова у Лазаревцу и јесу ли ови подаци изненађење? 

Тржиште некретнина је месецима у сталном расту. Станови у Србији су одувек најскупљи у Београду, а Лазаревац је једна од најразвијенијих београдских општина, била је то и у бившој Југославији. Неминовно је да се раст цена квадрата осећа и код нас, тако да објављени подаци нису изненађујући. Реалност је да квадрат новог стана данас кошта око 1.000 евра, а пре годину, две је био 800 до 850 евра. Више је разлога за то, почев од наглог скока цена грађевинског материјала, преко повољних банкарских кредита и неколико сасвим локалних фактора попут врло добре комуналне инфраструктуре и повећане тражње због миграција људи услед експропријације и ширења колубарских копова.

Ко су купци нових станова и шта су њихови захтеви? Шта је ту ваш посао?

 Што се тиче купаца, нема много правила. Сви купују станове. Често су то млади брачни парови који подижу кредит или родитељи који деци остављају већи стамбени простор, а они сами траже мањи стан, по могућству на нижим спратовима. Међутим, имали смо и клијенте из Београда, Новог Сада и других градова који купе стан у Лазаревцу и данас, када се сретнемо, кажу нам да су задовољни избором. Све им је близу, допада им се пешачка зона, кафићи, баште, део за рекреацију око спортског центра, близу је пијаца, ту је тржни центар, има и аква парк, све је више трговинских ланаца. Купци су и људи који вишак новца инвестирају у непокретности и куповину новог стана виде као пословну прилику. Посебних захтева купаца нема, јер инвеститори иду у корак са временом, па је у погледу структуре станова у Лазаревцу сада могуће купити и нову гарсоњеру од 25 m², али и прелепе велике станове површине од преко 100 m². Подразумева се да инвеститор изгради и паркинг или гаражна места, да купцима оставља могућност бирања детаља и материјала током изградње, да има могућност повраћаја ПДВ-а за купце првог стана или да све више рачуна води о фасади зграде и општем визуелном утиску. Са већином инвеститора у граду као агенти имамо коректну сарадњу, јер и они знају да у нама имају партнере који доводе озбиљне потенцијалне купце, а које правовремено информишемо шта их очекује током читаве процедуре купопродаје, од банке, преко проценитеља и јавног бележника, па до Пореске управе и Катастра.

 Које локације су најпопуларније у граду?

 У новоградњи, то је свакако улица Светог Димитрија у близини цркве. Већина нових станова нађе купца током изградње објекта. Код старе градње, Лазаревац има неколико урбанистички прелепо решених насеља, а међу најтраженијим су „Стадион“ и „Орашац“ због паркинга и зелених површина у насељима. Такође, станови у насељу „Вртић“ и у „Трећој месној“ увек имају купце. Очекује се и да крај у близини „Стоп шопа“ у наредним годинама оживи у смислу станоградње. Већ постоје нове зграде у том делу града и неколико стамбених и пословних зграда у плану, а основано је претпоставити да ће отварањем „Лидла“, изградњом Железничке улице и измештањем Аутобуске станице, тај крај постати занимљив и купцима и инвеститорима. Општи утисак је да изградња и реконструкција инфраструктуре, као што је најављена изградња канализационе мреже или изградња подземне гараже, нових паркинга, али и дечијих игралишта доприноси атрактивности локација у промету непокретности. Рецимо, крај у oколини Градског парка у улици Бранка Радичевића може постати веома перспективан уколико би се проширила топловодна и канализациона мрежа, јер има доста неизграђеног земљишта у непосредној близини центра града.

Да ли је пандемија ковида утицала на однос понуде и тражње у Лазаревцу и на који начин?

 Осим застоја од пар месеци прошле године, када је у свим секторима било неизвесно, није било великих и драматичних промена. Благо је повећана тражња за викендицама у околини града, али и кућама у сеоским подручјима и то претежно на југу општине. Ми смо као агенција увели у понуду и апартмане на Дивчибарама и на Златибору и можемо рећи да је интересовање у Лазаревцу за том врстом непокретности од прошле године у порасту.

Да ли то значи да сматрате да цене неће падати и да не треба чекати са куповином? 

 Све анализе показују да цене неће падати и да ће се стабилизовати на постојећем нивоу, а ситуација у Лазаревцу ће бити слична тренду у читавој земљи, посебно у Београду. Куповина или продаја стана је животна и лична одлука и ми помажемо клијентима да сагледају све аспекте када траже адекватан простор за себе. Некада је боље не журити. И продавци и купци уз нас имају правну сигурност, на томе инсистирамо. Нема универзалног савета, осим да је куповина стана или куће у Лазаревцу увек добра одлука, јер је наш град лепо место за живот.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *