Борба за закон родитељ-неговатељ

Центар града у Лазаревцу, у петак, 16. новембра, био је у знаку кампање „Подржи да подржим, заштити да заштитим“ која се тренутно спроводи у 37 градова широм Србије.

Ова акција окупља родитеље деце са тежим обољењима и посебним потребама, са циљем да се изгласа закон родитељ-неговатељ и од државе добију бар минимална месечна примања, како би у старости могли да остваре услов за пензију. Планирано је да се сваког петка у 17 часова родитељи окупе на истом месту и да путем флајера и разговора информишу грађане о овом проблему који их мучи годинама.

Кристина Стричић, мајка троје малишана, брине о сину Лазару који је у инвалидским колицима. Њему је потребна 24. часовна нега, због чега мајка не може да се запосли и оствари колика-толика примања. „Пошто нисмо у могућности да се запослимо, значио би нам бар минималац, да имамо да нешто пружимо и својој деци и себи. Став појединих државних функционера је да наша деца примају туђу негу и помоћ којом ми можемо да платимо некога да чува нашу децу, а ми да радимо. Али, нама та примања иду на скупе лекове и остале бројне трошкове, тако да често ни за то нема довољно, а камоли да се плати трећа особа да чува дете“, објашњава Кристина.

Кампања, чији је симбол кишобран, покренута преко фејсбук групе #ZastitiDaZastitim #PomoziDaPomognem, броји преко 13.000 чланова, а како је планирано, трајаће до пролећа, након чега ће се организовати већи скуп у Београду.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *