Aпел за помоћ

Породица Ковачевић из Калуђерице у последња два месеца није имала времена да брине о корона вирусу, маскама и средствима за дезинфекцију. Они нису обилазили апотеке у потрази за рукавицама и продавнице због квасца – они су време провели у Хитној помоћи и болници бринући о петнаестомесечном Новаку који тренутно бије животну битку.

Он се тренутно налази у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој где му је урађена операција на срцу. Њему је уграђен бајпас и његово срце тренутно ради помоћу машине. Сада све од њега зависи.

Овом операцијом нису решени сви Новакови проблеми. Забринута Биљана нам каже да ће му после ове интервенције бити потребна пумпа која кошта 60.000 динара. Како нам је објаснила, то је пумпа за кисеоник коју ће Новак можда морати да користи целог живота и која ће му омогућити да нормално дише.

Биљана моли све људе добре воље да јој помогну да омогући свом сину да преживи. Поред те пумпе њему су потребни и млеко и пелене које она нема. Од социјалне помоћи која износи 15.000 динара једва преживљавају.

– Доктори ми кажу: “Донесите мајко”, а ја немам. Позајмљивале су ми жене из болнице, али више немам образа да узимам.

Мали Новак је рођен са тешком срчаном маном и већ је много времена провео у болници. Са само месец дана је имао прву операцију која се добро завршила. Ово му је за 15 месеци свог живота имао две озбиљне интервенције.

Да несрећа никада не долази сама, Биљана већ зна. У животу је преживела много трагедија. Она је расељено лице са Косова и Метохије, самохрана мајка без крова над главом, жртва породичног насиља која је до скоро живела у Сигурној кући за жене. Тренутно јој помаже кума, јер нема никог другог са ким би поделила део своје муке.

Осим Новака, Биљана има и ћеркицу Маријану. Она има 11 година и, упркос лошим условима за живот добар је ђак. Жели да буде доктор када порасте. Каже, све би дала, само да њен бата преживи.

Сви грађани добре воље који желе да помогну Новаку, Маријани и Биљани и врате им осмех на лице, могу се јавити Биљани на број телефона 061/66 – 13- 866.

текст преузет са espreso.rs

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *