108 година од Колубарске битке обележено у Лазаревцу (ВИДЕО Пруга ТВ)

Државном церемонијом која се сваке године одржава у Лазаревцу у Спомен-храму са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу, у четвртак 15. децембра 2022. године обележено је 108 година од Колубарске битке.

Церемонији је присуствовао и министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, осим кога су у крипту храма Светог Димитрија, где су похрањене кости више десетина хиљада српских и аустроугарских војника, настрадалих у Колубарској бици, највећој и најзначајнијој у Првом светском рату, венце положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, представници ГО Лазаревац, представници амбасада Аустрије, Чешке, Мађарске и Словачке, као и представници бројних удружења за неговање традиције ослободилачких ратова.

У наставку државне церемоније присутнима испред лазаревачког храма обратили су се председник ГО Лазаревац Бојан Стевић и министар Никола Селаковић, након чега је изведен краћи културно уметнички програм.

“Поштовани Лазаревчани, Колубарска битка и Храм са Спомен костурницом којим се поносимо, посебно нас обавезује да чувамо успомену на херојство, жртву и љубав за слободом који су наши преци показали. Данашња церемонија била је прилика за све присутне, нарочито за присутне ученике из основних и средњих школа из нашег града да се још једном присетимо свих страхота рата и да из тога извучемо поуке за наше даље поступке” казао је Стевић у свом обраћању.

„Наши преци научили су нас да слобода и мир немају цену. Научили су нас да се мир мора чувати. Научили су нас да данас, после 108 година од Колубарске битке, Србија зна да мора да буде промишљена, да води политику која чува и брани и мир и стабилност, али и своју слободу, слободу свог народа,“ рекао је министар Селаковић.

Државна церемонија обележавања 108. годишњице Колубарске битке завршена је полагањем венаца на Споменик српском ратнику испред лазаревачке библиотеке, где је венац положио и Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *