104 године од Колубарске битке – Централна манифестација

Одбор Владе Републике Србије за неговање и очување традиције ослободилачких ратова Србије,  у сарадњи са ГО Лазаревац, организовао је у суботу 15. децембра централну манифестацију поводом обележавања 104. годишњице Колубарске битке.

Након парастоса погинулим ратницима, венце су у крипти храма Светог великомученика Димитрија положили представници Владе Републике Србије, Војске Србије, представници Амбасада, удружења, суседних општина и руководство ГО Лазаревац.

Присутнима су се обратили државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Антић и председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић, који су овом приликом подсетили на значај Колубарске битке, али и на жртве Великог рата.

„На данашњи дан 1914. године ослобођењем Београда завршена је Колубарска битка. Ова славна победа српског војника пронела је у том тренутку име Србије читавом Европом. У рововима на просторима данашњег Лазаревца, Лајковца, Љига, Ваљева, Мионице, Горњег Милановца своје животе за слободу дали су сви слојеви тадашњег друштва“, подсетио је Синђелић на историју овог датума.

 Он је истакао и да Колубарску битку, између осталог, издваја и чин српског народа, да посмртне остатке обе стране, похрани управо у крипти Храма Светог великомученика Димитрија.

„На овај чин српског народа ми Лазаревчани посебно смо поносни. Драги Лазаревчани, морамо учинити све што је у нашој моћи, како велике жртве предака не би биле заборављене. Наша обавеза је и највећа јер се на територији наше општине налази најзначајнији споменик овог херојства. Неопходно је да предузмемо све како би генерације наше деце знале историју, духовну, али надасве и људску вредност поступака наших предака, јер са овим сазнањем, уздигнуте главе, могу корачати у будућност“, речи су председника Синђелића.

Након полагања венаца и обраћања званичника манифестација је употпуњена пригодним културно-уметничким програмом, након чега су венци положени и на споменик српском ратнику испред Градске библиотеке.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *