2300 радника одлази из ЕПС-а

Милан Ђорђевић, председник синдиката ЕПС-а рекао је за Политику, да је постигнут договор и потписан споразум са послодавцем којим се дефинишу критеријуми за стимулативни одлазак радника у пензију.

Овај споразум је усвојио и Надзорни одбор ЕПС-а и биће доступан свим запосленима. Према евиденцији у службама за људске ресурсе, услове споразума испуњава око 2.300 радника. Крајњи рок за одлазак је 1. април 2017. године.

Он категорички тврди да у овом јавном предузећу нема вишка запослених, већ да им недостају млади мајстори – око 2.000 њих који знају посао. Само природним одливом у овој години у пензију могу да оду 2.102 запослена што је за хиљаду више од оног што су затражили ММФ и Светска банка. Али, само уз услов да се промени Закон о ПИО у делу који се односи на пенале за превремено пензионисање, каже он.

„Уколико господа из ових међународних финансијских институција хоће мањи број запослених нека прихвате измену овог закона, према којој свако ко оде пре 65 године старости у пензију, добија умањену пензију за 20 одсто на годишњем нивоу. Предлог је да се онима који оду у 59 или 60 година ти пенали наплаћују, али само до 65 године старости, односно док не стекну услов за пуну старосну пензију. Након тога да им се исплаћује онолика пензија, колико су уплаћивали доприносе“, наводи Ђорђевић.

Само у том случају неће бити проблема ни за отпремнине ни за смањење броја запослених јер ће природним одливом напуштати ЕПС, будући да је просек година већ сада 51 и да је реч о старијој популацији. Међутим, додаје, у ситуацији када се неко тера у превремену пензију, само на основу једног испуњеног услова и још га држава због тога кажњава, наравно да ће се синдикати залагати да они остану да раде до пуне пензије, или и да добију отпремнине које ће им гарантовати пристојан живот.

Тако је недавно затражено да се за раднике ЕПС-а који испуњавају само један услов за пензију као просек отпремнина узме пет основица зараде. Оне варирају и иду од 45.000 динара навише. Како би скинуо фаму о великим платама у ЕПС-у, он каже, да је просечна нето зарада 74.000 динара, с минулим и сменским радом, интервентним радом, регресом и топлим оброком…

„ Осим тога представници Светске банке и ММФ не смеју да забораве да дуг према ЕПС-у због неплаћене струје износи 1,5 милијарди, а да су морали да опросте дугове „Железари”, „Бору”, „Петрохемији”……

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *