Кључна недеља епидемије пред нама (ВИДЕО)

За разлику од других здравствених институција, Дом здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ у Лазаревцу много раније је почео са припремама и издвојио зграду за изолацију заражених вирусом Ковид-19, где се некада налазила Служба кућног лечења. Сва сумњива и оболела лица у овој згради биће прегледана, а затим, уколико за то постоји потреба, безбедно транспортована до центара у Београду где се врши тестирање и постављање коначне дијагнозе, истиче епидемиолог др Душан Вујновић.

У протеклих неколико дана у просторије дома здравља дневно је долазило око 15 лица која су желела да се информишу или прегледају, међутим нико од њих није био заражен. Свакако су најризичнији они који су у протеклом периоду допутовали из иностранства и они, без обзира на то да ли су здрави, морају да се подвргну кућној изолацији.

Уколико је пристуна висока температура и суви кашаљ, након седам дана се јавља се отежано дисање са кратким дахом, а особа је боравила у средини где постоји трансмисија вируса Ковид-19, онда се претпоставља да је заражена и шаље се на даље анализе.

Др Вујновић истиче да је код старијих особа компликације болести много теже, тако да долази до обостране пнеумоније, односно акутне бубрежне инсуфицијенције, након чега готово сви органи отказују. Он додаје да се папирне марамице након употребе одмах морају бацити, као и да није довољно руке прати само сапуном, већ их је након тога потребно дезинфиковати седамдесетопроцентним алкохолом, хидрогеном, асепсолом, алкохолним гелом и слично.

Епидемијски процес траје од шест до осам недеља, сада се завршава друга, а највећи број оболелих очекује се у трећој и четвртој недељи, након чега би број заражених требало да опада. „Да би се епидемијски процес што више развукао, а нашим здравственим установама пружила шанса да свим пацијентима подједнако добро пруже услугу, потребно је да се придржавамо прописаних мера, а самим тим што ћемо да редуцирамо број људи на улицама, аутоматски ћемо смањити могућност тзв. интерхуманог инфицирања“, објашњава др Вујновић и додаје да се развлачењем епидемије стиче колективни имунитет.

Вакцина за Ковид-19 не постоји, а и уколико је доктори направе, она ће бити у употреби тек за неких 18 месеци, што представља дуг период. „Овакви вируси мутирају и у свом епидемијском процесу се мењају. Вирус који је изазвао епидемију у Кини није исти као овај који је сад у Европи, а утврђено је да је вирус у Италију стигао из Немачке, Минхена“, каже Вујновић.

Доктори сматрају да вирус неће тотално ишчезнути, већ се може јавити и у наредним годинама, али ће дотле већи део становништва створити имунитет и постати отпорнији.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *