Судија из Лазаревца и њен муж морају у затвор због примања мита

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на пет година затвора судију Основног суда у Лазаревцу Светлану Стојановић због примања мита од 2.000 евра, а њеног супруга Мирољуба Стојановића који јој је у томе помогао на четири и по године затвора.

Стојановићевој је изречена и мера забране обављања послова у правосуђу од пет година и одузета јој је имовинска корист стечена кривичним делом од 2.000 евра.

Овом одлуком, која је данас објављена, одбијене су као неосноване све жалбе и потврђена је првостепена пресуда Специјалног суда у Београду из фебруара прошле године, преноси Танјуг.

Стојановић је осуђена јер је 8. новембра 2018. године као судија Основног суда у Лазаревцу посредно захтевала и примила новчани износ од Р. М, да би као председник већа у поступку против В.М. оптуженог за кријумчарење људи, извршила службену радњу, коју не би смела извршити – да намерно унесе битну повреду одредаба кривичног поступка у писани отправак пресуде, која би по свом значају проузроковала укидање пресуде.

То је урадила у циљу доношења повољније одлуке за окривљеног у поновљеном поступку, а супруг јој је помогао да дође до новца, довевши у кућу Р. М. где му је објашњено да за услугу судије треба да им преда 2.000 евра.

Пошто је Р.М. отишао по новац и поново дошао у кућу окривљених, предао је 2.000 евра Стојановићу.

Стојановић је према пресуди, новац пребројао и ставио га у џеп, где је у наведеном износу и пронађен приликом претреса стана од стране припадника Службе за борбу против организованог криминала.

У обраложењу одлуке о казни, Апелациони суд сматра да је првостепени правилно ценио и олакшавајуће и отежавајуће околности за Светлану Стојановић и њеног мужа.

Од олакшавајућих околности судови су имали у виду да је „породична жена и да раније није осуђивана”, а од отежавајућих „побуде из којих је дело учињено и јачину угрожавања заштићеног добра”.

За Мирољуба Стојановић као олакшавајућу околност судови су ценили што није осуђиван и да је породичан чвек, док је од отежавајућих околности ценио „висок степен упорности приликом извршења дела и јачну заштићног добра”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *