Обележена годишњица погибије Миливоја Стојановића Брке, команданта Гвозденог пука

Представници општине Лазаревац, Одбор за очување традиције Гвозденог пука Месне заједнице Бистрица и Организација резервних војних старешина општине Лазаревац обележили су годишњицу погибије Миливоја Стојановића Брке, славног команданта чувеног Гвозденог пука у Првом светском рату, полагањем венаца на спомен-обележје на брду Кременица у Бистрици.

Србија је у Првом светском рату изгубила преко 50 процената мушког становништва и више од једне трећине укупног становништва, рекао је Бојан Синђелић, председник Скупштине општине Лазаревац. Он је додао да је велики део лазаревачке општине натопљен српском крвљу и да зато не смемо заборавити њихову жртву.

Поред спомен-обележја налази се и меморијална кућа посвећена бистричким јунацима. Иначе, то је стари вајат, поклон мештанина Слевенка Ранковића, који је реновиран и премештен на Кременицу, подсећа председник Одбора за очување традиције Гвозденог пука МЗ Бистрица Миле Платанић. „Земљу је поклонио Жељко Станковић, а онда су мештани помогли да се ово све уреди. Имамо још много идеја. Планирамо да асфалтирамо пут, још неке ствари додамо, тако да се надам да ће ово за неку годину бити излетничко место које ће обилазити туристи из целе Србије“, каже Платанић.

Колубарска битка је најсветлији драгуљ у српској војничкој историји. Човка и Враче брдо били су од изузетног значаја у дефанзивној фази Колубарске битке, док је Кременица била значајна у офанзивној фази, због чега су и вршени напади на њу, објашњава Бранислав Аночић, председник ОРВС Лазаревац и пуковник у пензији. Он истиче да је Кременица нападана седам пута, након чега је коначно заузета. У четвртом нападу, 4. децембра 1914. године, око 15 часова и 15 минута, погинуо је пуковник Миливоје Стојановић Брка.

Почаст славном команданту и бистричким јунацима одали су и наши суграђани, као и гости из Топлице, Шапца, Бадиноваца и других места, са жељом да негују културу сећања на српска страдања и јуначке подвиге ратнике који су живот дали за отаџбину.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *