Ново породилиште спремно за прве породиље

Прошло је три године од када је постављен камен темељац за ново ванболничко породилиште у оквиру Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ у Лазаревацу. Ових дана радови се приводе крају, а очекује се да ће породилиште ускоро и званично бити отворено.

У новој згради, поред породилишта, биће и комплетна гинекологија. Прегледи ће се обављати најсавременијим апаратима. Ултразвучни апарат, колпоскоп и инструменти који се користе за прегледе потпуно су нови, што подразумева бољу дијагностику за рано откривање различитих болести. Биће формирана и два нова саветовалишта, саветовалиште за менопаузу и саветовалиште за адолесцентну гинекологију. Саветовалишта и прегледи биће у приземљу, а на спрату објекта који поседује савремене лифтове биће ванболничко породилиште.

Директор др Јован Милојевић изразио је велико задовољство, захвалност за разумевање и издвојена средства која су обезбедили град Београд, ГО Лазаревац и Министарство привреде преко донације бесповратног кредита Eвропске инвестиционе банкe. Такође је нагласио и допринос Министарства здравља, Градског секретаријата за здравство, Градског завода за јавно здравље, ЕПС-а, РБ „Колубара“, локалне самоуправе, свих јавних предузећа, као и Бојана Стевића, државног секретара у Министарству државне управе и локалне самоуправе. „Као руководилац ове установе сам поносан и мислим да ће и наше пацијенткиње бити веома задовољне кад дођу и виде нови објекат који је заиста репрезентативан. Новац уложен у породилиште јесте новац који је уложен у будућност“, рекао је Милојевић.

Породилиште има тринаест кревета који су намењани женама које су порођене, али и онима које одржавају трудноћу и имају проблеме током ње. Такође, обезбеђен је и један апартмански смештај. Породилиште неће имати операциону салу, што значи да ће труднице које имају ризичну трудноћу или порођај који ће захтевати „царски рез“ бити послате за Београд. Ипак, предност лазаревачког породилишта је то што ће будуће породиље сада имати још бољу негу, услове за порођај и постпорођајни ток, а лекари и медицинско особље ће моћи више да им се посвете него у Београду где је много већи број пацијенткиња.

Гинеколога тренутно има довољно, али је Министарству здравља упућен захтев за повећање броја медицинских акушерских сестара, а из Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ надају се позитивном одговору.

У разговору са пацијенткињама са одељења гинекологије сазнајемо да постоји интересовање за порођаје у новом објекту, посебно код трудница које се порађају други или трећи пут, а које до сада нису имале веће компликације.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *