Штаб за ванредне ситуације општине Лајковац обавештава грађане да од 4. маја почињу са радом ресторани, кафане и кафићи. С тим у вези Штаб је донео низ мера и препорука како за угоститеље тако и за госте у циљу спречавања ширења и смањења ризика болести COVID-19.
ПРАВИЛА ЗА ГОСТЕ:
- Гост мора да прође кроз подну дезо-баријеру на улазу у објекат (може да буде влажна или сува).
- За госта на улуза мора бити поставњено дезинфекционо средство за руке на бази алкохола (гел или ручна прскалица).
- У затвореном простору на једног госта мора да буде 3,5 м2 и једно седеће место, на отвореном на једног госта 2,5 м2 и једно седеће место (до сада је по Закону на једног госта 1,5 м2).
- На месту предвиђеном за госта потребно је да буде средство за дезинфекцију руку на бази алкохола (гел или ручна прскалица).
- У тоалетима за госте пожељно је да стоје бесконтактни дозери и убрус.
- Гости не морају да имају маске и рукавице, јер пију пиће или конзумирају храну, а дезинфиковали су се при уласку у објекат.
ПРАВИЛА ЗА УГОСТИТЕЉСКЕ РАДНИКЕ:
- Угоститељски објекти морају имати постављену дезо-баријеру (може да буде влажна или сува) на персоналном улазу, на улазу у производни део и на улазу у услужни део.
- Добављачи при испоруци обавезно морају да прођу основну дезинфекцију (обуће и руку) средствима на бази алкохола.
- Угоститељи су обавезни да робу коју приме дезинфикују (испрскају ручном прскалицом средством на бази алкохола), затим изваде из транспортног паковања (то паковање одмах одложе у канту за отпад), и робу дезинфикију и правилно складиште.
- Угоститељски радници који су у сервисном и производном делу за време рада морају носити заштитне маске и рукавице.
- Хигијену обуће вршити са дезинфекционим средством на бази алкохола у сервисном делу.
- Радници у сервисном и производном делу су у обавези да раде у униформама које су правилно хигијенски чисте. Обавезно је свакодневно ношење нове униформе (опране на 90 степени и испеглане пеглом или воденом паром).